Karloop Shah Alam

KARLOOP SHAH ALAM

kereta sewa di shah alam

Perkongsian kereta peer-to-peer

Perkongsian kereta peer-to-peer (juga dikenali sebagai perkongsian kereta orang ke orang dan penyewaan kereta peer-to-peer) adalah proses di mana pemilik kereta yang ada menjadikan kenderaan mereka tersedia untuk disewa oleh orang lain untuk jangka masa yang pendek.

Konsep Perkongsian Kereta

Perkongsian kereta peer-to-peer adalah bentuk pemberian pinjaman dari orang ke orang atau penggunaan kolaboratif, sebagai sebahagian daripada ekonomi perkongsian. Model perniagaan ini berkait rapat dengan kelab kereta tradisional seperti Streetcar atau Zipcar (kira-kira pada tahun 2000), tetapi menggantikan armada khas dengan armada ‘maya’ yang terdiri daripada kenderaan dari pemilik yang mengambil bahagian. Dengan perkongsian kereta peer-to-peer, pemilik kereta sewa di shah alam yang mengambil bahagian dapat mengenakan bayaran untuk menyewakan kenderaan mereka ketika mereka tidak menggunakannya (rata-rata kereta dipandu hanya 8% peratus).

Penyewa yang mengambil bahagian boleh mengakses kenderaan yang berdekatan dan berpatutan dan hanya membayar untuk masa yang diperlukan untuk menggunakannya. Pada tahun 2011, sebuah syarikat penyelidikan Amerika Frost & Sullivan mengira bahawa rata-rata penyewa Getaround menjimatkan lebih dari $ 1,800 setahun dengan menggunakan perkhidmatan perkongsian kereta kerana memiliki kereta untuk jumlah perjalanan yang sama. Pada tahun 2014, Jawatankuasa Rumah Kecil Amerika Syarikat menyatakan bahawa “pembeli membayar lebih rendah daripada yang mereka lakukan tanpa perkhidmatan, dan penjual memperoleh lebih banyak – jika hanya kerana mereka sering tidak dapat membawa perkhidmatan mereka ke pasaran tanpa rakan sebaya – platform peer. “

Perniagaan dalam peserta skrin sektor ini (pemilik dan penyewa kereta sewa di shah alam) dan menawarkan platform teknikal, biasanya dalam bentuk laman web dan aplikasi mudah alih, yang menyatukan pihak-pihak ini, menguruskan tempahan sewa dan mengumpulkan pembayaran. Perniagaan mengambil antara 25% dan 40% dari jumlah pendapatan, yang merangkumi insurans peminjam / penyewa, perbelanjaan operasi, dan bantuan di tepi jalan. Sebagai balasan mereka memberikan bantuan di tepi jalan, perkhidmatan pelanggan dan penyewa doktor haiwan dengan pemeriksaan DMV.

Seperti pinjaman dari orang ke orang, Internet dan penggunaan perkhidmatan berdasarkan lokasi serta penyebaran teknologi mudah alih telah menyumbang kepada pertumbuhan perkongsian kereta peer-to-peer. Juga, milenium kurang tertarik dengan pemilikan kereta seperti generasi sebelumnya.