Mercedes Benz

Sejarah Mercedes Benz

Mercedes-Benz adalah sebuah kereta global Jerman dan sebuah bahagian dari Daimler AG. Jenama ini terkenal dengan kenderaan mewah, bas, jurulatih, dan trak. Ibu pejabatnya berada di Stuttgart, Baden-Württemberg. Nama pertama kali muncul pada tahun 1926 di bawah Daimler-Benz. Pada tahun 2018, Mercedes-Benz merupakan jenama kenderaan premium terbesar di dunia, dengan menjual 2.31 juta kereta penumpang.

Mercedes-Benz mengesan asal-usulnya kepada Mercedes-Benz Daimler-Motoren-Gesellschaft 1901 dan 1886 Benz Patent-Motorwagen Karl Benz, yang secara meluas dianggap sebagai kereta petrol bertenaga pertama. Slogan untuk jenama itu adalah “yang terbaik atau tidak”.

Sejarah

Mercedes-Benz mengesan asal-usulnya untuk mencipta kereta bertenaga petrol pertama Karl Benz, Benz Patent Motorwagen, dibiayai oleh Bertha Benz dan dipatenkan pada Januari 1886, dan Gottlieb Daimler dan jurutera Wilhelm Maybach yang menukar stagecoach dengan penambahan petrol enjin pada tahun itu. Kereta Mercedes pertama kali dipasarkan pada tahun 1901 oleh Daimler-Motoren-Gesellschaft (Daimler Motors Corporation).

Emil Jellinek, usahawan automobil Austria yang bekerja dengan DMG, mencipta jenama pada tahun 1902, menamakan 190 tahun Mercedes 35 hp selepas anak perempuannya, Mercedes Jellinek. Jellinek adalah ahli perniagaan dan strategi pemasaran yang mempromosikan kereta Daimler yang “tidak bermaya” di kalangan kalangan masyarakat yang tertinggi di rumah angkatnya, yang pada masa itu adalah tempat pertemuan untuk “Haute Volée” Perancis dan Eropah, terutama pada musim sejuk. Pelanggannya termasuk keluarga Rothschild dan personaliti terkenal lain. Tetapi rancangan Jellinek pergi jauh: seawal tahun 1901, dia menjual kereta Mercedes di Dunia Baru, termasuk jutawan AS Rockefeller, Astor, Morgan dan Taylor. Pada perlumbaan di Nice pada tahun 1899, Jellinek memandu dengan nama samaran “Monsieur Mercédès”, cara menyembunyikan nama sebenar pesaing seperti biasa dan sangat kerap dilakukan pada masa itu. Perlumbaan itu adalah sebagai jam kelahiran jenama Mercedes-Benz. Pada tahun 1901, nama “Mercedes” telah didaftarkan oleh Daimler-Motoren-Gesellschaft (DMG) di seluruh dunia sebagai tanda dagangan yang dilindungi. Kereta nama jenama pertama Mercedes-Benz dihasilkan pada tahun 1926, berikutan penggabungan syarikat-syarikat Karl Benz dan Gottlieb Daimler ke syarikat Daimler-Benz pada 28 Jun pada tahun yang sama.

Gottlieb Daimler dilahirkan pada 17 Mac 1834 di Schorndorf. Selepas berlatih sebagai tukang sulap dan bekerja di Perancis, beliau menghadiri Sekolah Politeknik Stuttgart dari tahun 1857 hingga 1859. Selepas menyelesaikan pelbagai aktiviti teknikal di Perancis dan England, beliau mula bekerja sebagai pelukis di Geislingen pada tahun 1862. Pada akhir tahun 1863, dia telah dilantik sebagai bengkel inspektor di kilang alat mesin di Reutlingen, di mana beliau bertemu dengan Wilhelm Maybach pada tahun 1865.

Sepanjang tahun 1930-an, Mercedes-Benz menghasilkan model 770, sebuah kereta yang popular semasa tempoh Nazi Jerman. Adolf Hitler dikenali telah memacu kereta ini semasa masa berkuasa, dengan kaca depan peluru. Kebanyakan model yang masih hidup telah dijual di lelongan kepada pembeli swasta. Salah seorang daripada mereka kini dipamerkan di Muzium Perang di Ottawa, Ontario. Popemobile pontif sering digunakan dari Mercedes-Benz. Pada tahun 1944, 46,000 buruh paksa digunakan di kilang-kilang Daimler-Benz untuk memperkuat usaha perang Nazi. Syarikat kemudian membayar $ 12 juta dalam pembayaran ganti rugi kepada keluarga buruh. Mercedes-Benz telah memperkenalkan banyak inovasi teknologi dan keselamatan yang kemudian menjadi biasa dalam kenderaan lain. Mercedes-Benz adalah salah satu jenama automotif yang terkenal dan mapan di dunia.

Artikel Berbayar :

Kereta sewa kl

Kereta sewa ampang

Kereta sewa kuala lumpur

Kereta sewa cheras

Kereta sewa selangor

Kereta sewa shah alam

Kereta sewa puncak alam

Kereta sewa setia alam

Kereta sewa putrajaya

Kereta sewa sungai buloh

Kereta sewa rawang

Kereta sewa klang

Kereta sewa subang

Kereta sewa petaling jaya

Kereta sewa puchong

Kereta sewa banting

Kereta sewa semenyih

Kereta sewa bangi

Kereta sewa kajang

Kereta sewa negeri sembilan

Kereta sewa seremban

Kereta sewa port dickson

Kereta sewa nilai

Kereta sewa senawang

Kereta sewa melaka

Kereta sewa johor

Kereta sewa jb

Kereta sewa batu pahat

Kereta sewa muar

Kereta sewa segamat

Kereta sewa kluang

Kereta sewa senai

Kereta sewa kota tinggi

Kereta sewa skudai

Kereta sewa kulai

Kereta sewa pasir gudang

Kereta sewa labuan

Kereta sewa pahang

Kereta sewa kuantan

Kereta sewa temerloh

Kereta sewa terengganu

Kereta sewa kuala terengganu

Kereta sewa dungun

Kereta sewa kelantan

Kereta sewa kota bharu

Kereta sewa pasir mas

Kereta sewa machang

Kereta sewa perlis

Kereta sewa arau

Kereta sewa kedah

Kereta sewa alor setar

Kereta sewa kulim

Kereta sewa sungai petani

Kereta sewa jitra

Kereta sewa langkawi

Kereta sewa perak

Kereta sewa ipoh

Kereta sewa taiping

Kereta sewa kuala kangsar

Kereta sewa tanjung malim

Kereta sewa cameron highland

Kereta sewa teluk intan

Kereta sewa sabah

Kereta sewa kota kinabalu

Kereta sewa sandakan

Kereta sewa sarawak

Kereta sewa kuching

Kereta sewa bintulu

Kereta sewa miri

Kereta sewa sibu

kereta sewa penang