Unit Penjejak Lokasi

UNIT PENJEJAK LOKASI(GPS) | WWW.WESTMEADOWSRACEWAY.COM

Unit penjejakan GPS adalah peranti, biasanya dibawa oleh kenderaan atau orang yang bergerak, yang menggunakan Sistem Penentududukan Global untuk menentukan dan menjejaki lokasi yang tepat, dan oleh itu pembawa, pada selang. Data lokasi yang dirakam boleh disimpan di dalam unit penjejakan, atau ia boleh dihantar ke pangkalan data lokasi pusat, atau komputer yang dihubungkan dengan Internet, menggunakan selular (GPRS atau SMS), radio, atau modem satelit yang tertanam dalam unit tersebut. Ini membolehkan lokasi aset untuk dipaparkan terhadap latar belakang peta sama ada dalam masa sebenar atau semasa menganalisis trek kemudian, menggunakan perisian pengesanan GPS. Perisian pengesanan data tersedia untuk telefon pintar dengan keupayaan GPS.

ARKITEKTUR UNIT PENGESAN GPS | WWW.WESTMEADOWSRACEWAY.COM

PENGESAN GPS (west meadows raceway) pada dasarnya mengandungi modul GPS untuk menerima isyarat GPS dan mengira koordinat. Untuk pembalak data ia mengandungi memori yang besar untuk menyimpan koordinat, penukar data tambahan mengandungi modem GSM / GPRS untuk menghantar maklumat ini ke komputer pusat sama ada melalui SMS atau melalui GPRS dalam bentuk paket IP.

JENIS-JENIS PENGESAN LOKASI GPS | WWW.WESTMEADOWSRACEWAY.COM

KEMASUKKAN DATA

Logger GPS hanya mencatat kedudukan peranti pada selang masa biasa dalam memori dalamannya. Pembalak GPS moden mempunyai sama ada slot kad memori, atau kad memori flash dalaman dan port USB. Ada yang bertindak sebagai pemacu kilat USB. Ini membolehkan memuat turun data log trek untuk analisis selanjutnya dalam komputer. Senarai trek atau titik minat mungkin berada dalam GPX, KML, NMEA atau format lain.

Kebanyakan kamera digital menjimatkan masa gambar diambil. Dengan syarat jam kamera cukup tepat atau menggunakan GPS sebagai sumber masa, kali ini boleh dikaitkan dengan data log GPS, untuk memberikan lokasi yang tepat. Ini boleh ditambah kepada metadata Exif dalam fail gambar. Kamera dengan penerima GPS yang dibina boleh menghasilkan gambar seperti geotag.

Dalam beberapa kes penyiasatan persendirian, pembalak data digunakan untuk menjejaki kenderaan sasaran. PI tidak perlu mengikuti sasaran begitu rapat, dan sentiasa mempunyai sumber sandaran data.

PEMACU DATA

Penolak data adalah jenis unit penjejakan GPS yang paling biasa, yang digunakan untuk pengesanan aset, pengesanan peribadi dan sistem Penjejakan Kenderaan.

Juga dikenali sebagai suar GPS, jenis peranti ini menolak (iaitu “menghantar”) kedudukan peranti serta maklumat lain seperti kelajuan atau ketinggian pada selang masa yang tetap, ke pelayan yang ditentukan, yang boleh menyimpan dan serta-merta menganalisis data.

Peranti navigasi GPS ( westmeadowsraceway )dan telefon bimbit duduk bersebelahan dalam kotak yang sama, dikuasakan oleh bateri yang sama. Pada selang masa yang tetap, telefon menghantar mesej teks melalui SMS atau GPRS, yang mengandungi data dari penerima GPS. Telefon pintar bersepadu baru GPS yang menjalankan perisian penjejakan GPS boleh menghidupkan telefon menjadi alat penolak data (atau logger); Pada tahun 2009, sumber terbuka dan aplikasi proprietari tersedia untuk Java ME enabled phones, iPhone, Android, Windows Mobile, dan Symbian. [2] [3] [4]

Pengesan GPS kebanyakan abad ke 21 menyediakan teknologi “tolak” data, yang membolehkan pengesanan GPS canggih dalam persekitaran perniagaan, khususnya organisasi yang menggunakan tenaga kerja mudah alih, seperti armada komersil. Sistem pengesan GPS tipikal yang digunakan dalam pengurusan armada komersil mempunyai dua bahagian teras: perkakasan lokasi (atau peranti penjejakan) dan perisian pengesanan. Gabungan ini sering dirujuk sebagai sistem Lokasi Kenderaan Automatik. Peranti penjejakan paling sering dipasang di dalam kenderaan; Disambungkan ke CAN-bus, suis sistem pencucuhan, bateri. Ia membolehkan pengumpulan data tambahan, yang kemudiannya dipindahkan ke pelayan pengesanan GPS, di mana ia tersedia untuk dilihat, dalam kebanyakan kes melalui laman web yang diakses melalui internet, di mana aktiviti armada boleh dilihat secara langsung atau sejarah menggunakan peta dan laporan digital.

Sistem penjejakan GPS ( http://www.westmeadowsraceway.com/ )yang digunakan dalam armada komersil sering dikonfigurasikan untuk menghantar data input dan lokasi telemetri pada kadar kemas kini yang ditetapkan atau apabila suatu acara (pintu terbuka / tutup, peralatan tambahan hidup / mati, salur sempadan geofence) mencetuskan unit untuk menghantar data. Penjejakan GPS Live yang digunakan dalam armada komersil, biasanya merujuk kepada sistem yang mengemaskinikan secara berkala pada jarak 1 minit, 2 minit atau 5 minit, sementara status pencucuhan sedang aktif. Sesetengah sistem penjejakan menggabungkan kemas kini berkala dengan perubahan tajuk mencetuskan kemas kini.

Penyelesaian penjejakan GPS baru-baru ini digunakan dalam insurans utama komersial utama ini kadang-kadang disebut Telematics 2.0.